Ελληνικές ελιές: Τι προσφέρουν στον οργανισμό μας και τι πρέπει να προσέχουμεελιές τα οφέλη ελιάΗ ελιά, από την αρχαιότητα,  αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της πολύτιμης μεσογειακής διατροφής η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή για τα οφέλη της και φυσικά, είναι σύμβολο της Ελλάδας και της αρχαίας Αθήνας. Πρόκειται για έναν καρπό ο οποίος, εκτός από την πλούσια γεύση που χαρίζει στη διατροφή μας, είναι και πολύ πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος.

Οφέλη για την υγεία από τις ελιές


Σε άρθρο που έχει δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας και που υπογράφεται από τη διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής κ. Αστερία Σταματάκη, αναφέρεται ότι οι ελιές, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε λίπος, αποδίδουν αρκετή ενέργεια, γύρω στις 100 θερμίδες ανά 10 τεμάχια. Ένα ισοδύναμο λίπους αντιστοιχεί σε 5 μεγάλες ελιές και αυτό αντιστοιχεί σε 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο. Από τα λιπαρά που περιέχονται στην ελιά, το 75% είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λιπαρά με μονοακόρεστα στη διατροφή μας, επιτυγχάνουμε μια μείωση της συνολικής χοληστερόλης αλλά και της LDL στο αίμα μας.

Επίσης, σε ό,τι έχει να κάνει με τα υπόλοιπα μακροθρεπτικά συστατικά, οι ελιές έχουν περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες 4-6%.

Επιπλέον αξίζει να αναφερθεί ότι η ελιά έχει υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Ε, βιταμίνης Α καθώς επίσης και καροτενοειδών.

Στα ευεργετικά συστατικά της ελιάς θα πρέπει να προστεθούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία με τα οποία μας εφοδιάζει, όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος.

Η ελιά είναι επίσης πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες μειώνουν το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό μας και προστατεύουν το σώμα από τη φθορά. Συγκεκριμένα, οι ουσίες αυτές είναι η υδροξυτυροσόλη, η τυροσόλη, η ελευρωπαΐνη, η ελαιοκανθάλη και το σκουαλένιο.

Θα πρέπει να επισημάνουμε, τέλος, πως η κάθε ποικιλία ελιάς δεν έχει διαφορά μόνο στη γεύση αλλά και στα θρεπτικά συστατικά. Όπως έχουν δείξει μελέτες, οι μαύρες ελιές περιέχουν περισσότερες φαινολικές ενώσεις απ’ ό,τι οι πράσινες.

Τι πρέπει να προσέχουμε στην κατανάλωση της ελιάς


Οι ελιές, λόγω της νοστιμιάς και του μικρού μεγέθους τους, καταναλώνονται εύκολα, με αποτέλεσμα συχνά να ξεφεύγουμε στην ποσότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αν και μικρές, οι ελιές δεν στερούνται θερμίδων, αντίθετα περιέχουν πολλές.

Επίσης, σημαντική προσοχή θα πρέπει να δίνεται όταν καταναλώνονται από άτομα που υποφέρουν από γαστρεντερικά προβλήματα όπως γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα ή έλκος. Τα συγκεκριμένα άτομα θα πρέπει να έρχονται σε συνεννόηση με το γιατρό τους, για να ενημερωθούν για την ποσότητα ελιών που επιτρέπεται να καταναλώνουν.

Ακόμη, οι ελιές που παρασκευάζονται ή διατηρούνται σε άλμη περιέχουν σημαντική ποσότητα νατρίου λόγω της αυξημένης ποσότητας αλατιού, που είναι γνωστό ότι ανεβάζει την πίεση του αίματος. Έτσι, τα άτομα με υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα ή εκείνα που λαμβάνουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές οι οποίες συστήνουν τη μειωμένη πρόσληψη νατρίου (π.χ. κορτιζόνη), καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση ελιών σε άλμη.

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Διατροφή, Υγεία με ετικέτες , , , , , . Bookmark the permalink.

Αποποίηση ευθύνης: Τα άρθρα του ygeia24.com έχουν καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, αφορούν υγιή οργανισμό και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη συμβουλή ενός γιατρού. Πριν προχωρήσετε σε αλλαγές στη διατροφή σας ή στην καθημερινή σας δραστηριότητα, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνείτε με το γιατρό ή διαιτολόγο σας.

Σύντομος σύνδεσμος άρθρου: http://ygeia24.com/?p=725