Η πάπρικα και τα τρία σημαντικά οφέλη που μας προσφέρειπάπρικαΤα μπαχαρικά προσδίδουν στα φαγητά μας ιδιαίτερες γεύσεις. Ένα από τα πλέον αγαπημένα και δημοφιλή είναι η πάπρικα, η οποία όμως, εκτός από τη νοστιμιά, μας παρέχει και ευεργετικές ιδιότητες.
Πρόκειται για μπαχαρικό το οποίο παράγεται από τους αποξηραμένους καρπούς της πιπεριάς Capsicum annuum, το πιο γνωστό ως τσίλι. Η καταγωγή της βρίσκεται στο Μεξικό και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία, μας ήρθε κατά τον 16ο αιώνα. Ως καρύκευμα χρησιμοποιείται για να προσδώσει γεύση αλλά και χρώμα σε πολλά είδη πιάτων. Υπεύθυνη για την καυτερή γεύση της είναι η ουσία καψαϊκίνη, η ποσότητα της οποίας μπορεί να κάνει την πάπρικα από ήπια έως πολύ καυτερή.

Η πάπρικα όμως ξεχωρίζει και για κάποια θρεπτικά συστατικά.

Αυτά είναι:

Η βιταμίνη Α και τα καροτενοειδή


Η πάπρικα περιέχει καροτενοειδή όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία κάνουν καλό στην όραση, εμποδίζοντας τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου να καταστρέψουν τον ιστό των ματιών. Από την πλευρά της η βιταμίνη Α συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων αλλά και ενισχύει τη νυχτερινή όραση.

Η βιταμίνη Ε


Η πάπρικα είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, εμποδίζοντας τη βλάβη στα κυτταρικά λιπίδια, βοηθά στον έλεγχο της πήξης του αίματος και συμβάλλει στην υγιή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Ο σίδηρος


Τέλος η πάπρικα αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου, στηρίζοντας έτσι τη λειτουργία της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης. Πρόκειται για δύο πρωτεΐνες οι οποίες λειτουργούν για να μεταφέρουν και να αποθηκεύουν το οξυγόνο που χρειάζονται οι ιστοί για να λειτουργήσουν.

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Διατροφή, Υγεία με ετικέτες , , . Bookmark the permalink.

Αποποίηση ευθύνης: Τα άρθρα του ygeia24.com έχουν καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, αφορούν υγιή οργανισμό και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη συμβουλή ενός γιατρού. Πριν προχωρήσετε σε αλλαγές στη διατροφή σας ή στην καθημερινή σας δραστηριότητα, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνείτε με το γιατρό ή διαιτολόγο σας.

Σύντομος σύνδεσμος άρθρου: http://ygeia24.com/?p=795