Ιός στη μάχη για να θεραπευτεί ο καρκίνος του εγκεφάλουΚαρκίνος του εγκεφάλουΔέκα ασθενείς μέχρι στιγμής στο Ηνωμένων Βασίλειο έχουν δεχθεί μια νέα πειραματική θεραπεία που υπόσχεται να καταπολεμήσει τον καρκίνο του εγκεφάλου μέσω ενός ιού.  Πρόκειται για έναν ιό ο οποίος έχει σαν μοναδική... παρενέργεια τα συμπτώματα που μοιάζουν με ελαφρύ κρυολόγημα.

Ο ιός μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμος γιατί έχει τη δυνατότητα να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Αιματοεγκεφαλικός φραγμός


Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι ένας φραγμός κυττάρων που παρεμποδίζει τη μεταφορά ουσιών από το αίμα στον εγκέφαλο. Παρεμβάλλεται μεταξύ του αίματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) το οποίο αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ο σκοπός του αιματοεγκεφαλικού φραγμού είναι να διατηρεί καθαρό το περιβάλλον του διάμεσου υγρού ώστε οι νευρώνες να λειτουργούν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ιός για να καταπολεμηθεί ο καρκίνος του εγκεφάλου


Ο ιός αυτός, διαπερνώντας το αιματοεγκεφαλικό φραγμό καταφέρνει να "ξυπνήσει" το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, ώστε αυτό να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα στον εγκέφαλο, χωρίς να προκληθούν βλάβες σε υγιή κύτταρα, όπως θα συνέβαινε με μια χημειοθεραπεία ή με θεραπείες ακτινοβολίας.

Ο Dr Colin Watts, εμπειρογνώμονας στο βρετανικό κέντρο έρευνας κατά του καρκίνου, δήλωσε ότι αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα στο δρόμο προς γενικευμένη κλινική χρήση αυτής της νέας μεθόδου.

Προσέθεσε επίσης ότι επιστήμονες σε συνεργασία με χειρούργους και ογκολόγους απέδειξαν ότι ο ιός καταφέρνει να διαπεράσει τον όγκο και να κάνει αυτό που κάνουν όλοι οι ιοί: να αφυπνίσει το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο με τη σειρά του θα καταπολεμήσει τον όγκο.

Πώς λειτουργεί


Ο ιός μπορεί να εισαχθεί στη ροή του αίματος του ασθενούς και όχι απευθείας στον εγκέφαλο. Αυτό εμπεριέχει λιγότερους κινδύνους για επιπλοκές στην υγεία του ασθενούς.

Ο συγκεκριμένος ιός που είναι γνωστός ως reovirus, τείνει να μολύνει μόνο τα καρκινικά κύτταρα και όχι τα υγιή. Το αποτέλεσμα είναι το ανοσοποιητικό σύστημα να καταφέρνει να διαχωρίσει τα καρκινικά κύτταρα κι επειδή αυτά εμπεριέχουν τον ιό, να αρχίζει να τα καταστρέφει.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες ήταν επιφυλακτικοί για τον αν ο ιός θα είχε τη δυνατότητα να διαπεράσει τον ιστό του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, ωστόσο φαίνεται ότι αυτό είναι εφικτό.

Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ενθαρρύνει τους επιστήμονες και τους γιατρούς να δοκιμάσουν τη νέα μέθοδο σε μεγαλύτερη κλίμακα και περισσότερους ασθενείς. Έτσι, αναμένονται το επόμενο διάστημα περισσότερα εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μάχη κατά του καρκίνου του εγκεφάλου.

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Υγεία με ετικέτες , , . Bookmark the permalink.

Αποποίηση ευθύνης: Τα άρθρα του ygeia24.com έχουν καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, αφορούν υγιή οργανισμό και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη συμβουλή ενός γιατρού. Πριν προχωρήσετε σε αλλαγές στη διατροφή σας ή στην καθημερινή σας δραστηριότητα, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνείτε με το γιατρό ή διαιτολόγο σας.

Σύντομος σύνδεσμος άρθρου: http://ygeia24.com/?p=750