Κανέλα για αδυνάτισμα; Γιατί όχι;κανέλαΑπό όλες τις τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε για να αδυνατίσουμε και να αποκτήσουμε το επιθυμητό βάρος, σίγουρα η κανέλα θα αποτελεί μία από τις πιο αρωματικές. Ας δούμε πώς συνδέεται λοιπόν αυτό το αρωματικό μπαχαρικό με το αδυνάτισμα.

Σε έρευνα που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (LSI), καθορίστηκε ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κανέλα ως όπλο ενάντια στην παχυσαρκία.

Όπως είχαν παρατηρήσει παλιότερα οι επιστήμονες, ένα αιθέριο έλαιο το οποίο δίνει στην κανέλα την ιδιαίτερη γεύση της, η κινναμαλδεΰδη (cinnamaldehyde) ή αλλιώς κανελδεΰδη, προστάτευε τα ποντίκια από την παχυσαρκία και την υπεργλυκαιμία. Όμως, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να κατανοήσουν καλά τους μηχανισμούς που έδωσαν αυτό το αποτέλεσμα.

Θέλοντας λοιπόν να κατανοήσουν καλύτερα τη δράση της κανελδεΰδης και να καθορίσουν κατά πόσο μπορεί να δρα προστατευτικά και στον άνθρωπο, οι ερευνητές στο εργαστήριο του Jun Wu, ερευνητικού βοηθού καθηγητή στο LSI, προχώρησαν περισσότερο στη μελέτη τους.

Όπως δήλωσε ο Jun Wu «οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτή η ένωση επηρέασε τον μεταβολισμό». Και πρόσθεσε: «Έτσι θέλαμε να καταλάβουμε το πώς και ποιος μηχανισμός θα μπορούσε να ισχύει και στον άνθρωπο όπως και στα ποντίκια και τι εμφάνιση θα είχε στα ανθρώπινα κύτταρα».
Τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Metabolism, κατέδειξαν ότι η κανελδεΰδη βελτιώνει την μεταβολική υγεία, ενεργώντας άμεσα στα λιποκύτταρα και τα κάνει να αρχίσουν να καταναλώνουν ενέργεια μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση.
Τα ανθρώπινα λιποκύτταρα εξετάστηκαν από τον Wu και τους συνεργάτες του μέσω εθελοντών διαφόρων ηλικιών, εθνοτήτων και με διαφορετικούς δείκτες μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν τα κύτταρα υποβλήθηκαν σε αγωγή με κανελδεΰδη, υπήρξε αυξημένη έκφραση αρκετών γονιδίων και ενζύμων που ενισχύουν τον μεταβολισμό των λιπιδίων. Ακόμη, παρατηρήθηκε αύξηση των Ucp1 και Fgf21, δύο πολύ σημαντικών μεταβολικών ρυθμιστικών πρωτεϊνών οι οποίες εμπλέκονται στη θερμογένεση.

Η κανέλα και η δράση των λιποκυττάρων


Τα λιποκύτταρα συνήθως αποθηκεύουν ενέργεια υπό μορφήν λιπιδίων. Αυτή η μακροπρόθεσμη αποθήκευση ήταν ευεργετική για τους μακρινούς προγόνους μας, των οποίων η πρόσβαση σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ήταν πολύ λιγότερο απ’ ό,τι σήμερα. Επομένως, είχαν πολύ μεγάλη ανάγκη αποθήκευσης λίπους, το οποίο στη συνέχεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το σώμα τους για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη τροφής ή η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Σε τέτοιες συνθήκες τα λιποκύτταρα μετατρέπουν την αποθηκευμένη ενέργεια σε θερμότητα.

Όπως λέει ο Jun Wu «μόνο σχετικά πρόσφατα το πλεόνασμα ενέργειας έχει γίνει πρόβλημα για τον άνθρωπο. Καθ’ όλην την εξέλιξη του ανθρώπου, το εντελώς αντίθετο, δηλαδή η έλλειψη ενέργειας, ήταν το πρόβλημα. Έτσι, κάθε διαδικασία που καταναλώνει ενέργεια συνήθως παύει τη στιγμή που το σώμα δεν τη χρειάζεται».
Οι ερευνητές όπως ο Wu, λόγω της αυξανόμενης επιδημίας της παχυσαρκίας, αναζητούν τρόπους ώστε να «προτρέψουν» τα λιπώδη κύτταρα να ενεργοποιούν τη διαδικασία της θερμογένεσης. Έτσι, στράφηκαν στην κανέλα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να στραφεί εναντίον της παχυσαρκίας.

Ο Wu και οι συνεργάτες του πιστεύουν πως η κανελδεΰδη μπορεί να προσφέρει μια τέτοια μέθοδο ενεργοποίησης της θερμογένεσης. Και βέβαια, αφού ήδη η κανέλα χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, μπορεί να είναι πιο εύκολο να πεισθούν οι ασθενείς να ακολουθήσουν πιστά μια θεραπεία με βάση την κανέλα από το να ακολουθήσουν μια κλασική φαρμακευτική αγωγή.

«Η κανέλα αποτελεί μέρος της διατροφής μας για χιλιάδες χρόνια και οι άνθρωποι γενικά την απολαμβάνουν. Επίσης, αν η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την παχυσαρκία, μπορεί επίσης να προσφέρει μια προσέγγιση για την μεταβολική υγεία που είναι ευκολότερο για τους ασθενείς να τηρήσουν», δήλωσε ο Wu.

Όμως, ο Wu προειδοποίησε πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη ώστε να καθοριστεί ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης των μεταβολικών οφελών της κανελδεΰδης χωρίς όμως να προκαλούνται τυχόν δυσμενείς παρενέργειες.

via Network Panda Review

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Υγεία με ετικέτες , , , , , , . Bookmark the permalink.

Αποποίηση ευθύνης: Τα άρθρα του ygeia24.com έχουν καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, αφορούν υγιή οργανισμό και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη συμβουλή ενός γιατρού. Πριν προχωρήσετε σε αλλαγές στη διατροφή σας ή στην καθημερινή σας δραστηριότητα, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνείτε με το γιατρό ή διαιτολόγο σας.

Σύντομος σύνδεσμος άρθρου: http://ygeia24.com/?p=770