Καφές και τσάι συνδέονται με τον καρκίνο των πνευμόνωνcoffeeΣύμφωνα με μια νέα διεθνή έρευνα, οι αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σχετίζονται με τη συχνή κατανάλωση καφέ ή τσαγιού σε ποσότητες πάνω από δύο κούπες ημερησίως. Μάλιστα, ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και για καπνιστές και μη καπνιστές, καθώς επίσης και εκείνους που καταναλώνουν καφέ χωρίς καφεΐνη.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βάντερμπιλτ στο Τενεσί, με επικεφαλής την Τζινγκτζίνγκ Ζου, ανέλυσαν τα στοιχεία από 17 μελέτες οι οποίες αφορούσαν συνολικά 1,2 εκατ. άτομα από τις ΗΠΑ και την Ασία, οι οποίοι τέθηκαν υπό παρακολούθηση για 8,6 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι 20.500 διαγνώστηκαν με καρκίνο των πνευμόνων.


Στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρίας Έρευνας για τον Καρκίνο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία κατέδειξαν πως οι μη καπνιστές οι οποίοι κατανάλωναν πάνω από δύο κούπες καφέ ημερησίως, είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου καφέ, ενώ όσοι κατανάλωναν αντίστοιχη ποσότητα τσαγιού διέτρεχαν 37% μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ό,τι εκείνοι που δεν έπιναν καθόλου τσάι.


Όσον αφορά τον κίνδυνο ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή ή το είδος του καφέ (π.χ. με καφεΐνη ή χωρίς), δεν παρατηρήθηκαν διαφορές. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, καταναλώνοντας καφέ τύπου «ντεκαφεϊνέ» ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 15% σε σχέση με την κατανάλωση του καφέ με καφεΐνη.


Ωστόσο, η επικεφαλής δρ Ζου αναγνώρισε η μελέτη έχει περιορισμούς και δεν επιτρέπει αιτιολογικού τύπου εξηγήσεις, καθώς πρόκειται μόνο για μια μελέτη παρατήρησης και συσχέτισης


Όπως τόνισε η δρ Τζούλι Φίσερ, ογκολόγος στο Ινστιτούτο Καρκίνου Levine στη Βόρεια Καρολίνα, αν και τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα από αυτά χωρίς περαιτέρω μελέτη. Όπως εκτίμησε η ίδια, πιθανότατα τα αίτια που σχετίζονται με τη νόσο βρίσκονται κάπου στη διαδικασία παρασκευής του καφέ και όχι στην παρουσία της καφεΐνης.


Σύμφωνα με το Live Science, πιο καθησυχαστικά ήταν άλλα ευρήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο ίδιο επιστημονικό συνέδριο: Η κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο γλοιώματος ή καρκίνου του παχέος εντέρου σε άνδρες και γυναίκες, ούτε με καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων σε άνδρες καπνιστές.


Ακόμη, βρέθηκε πως ο καφές σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ το τσάι με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης γλοιώματος στις γυναίκες. Τέλος, σε άνδρες και γυναίκες βρέθηκε πως η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Διατροφή, Υγεία με ετικέτες , , , , . Bookmark the permalink.

Αποποίηση ευθύνης: Τα άρθρα του ygeia24.com έχουν καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, αφορούν υγιή οργανισμό και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη συμβουλή ενός γιατρού. Πριν προχωρήσετε σε αλλαγές στη διατροφή σας ή στην καθημερινή σας δραστηριότητα, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνείτε με το γιατρό ή διαιτολόγο σας.

Σύντομος σύνδεσμος άρθρου: http://ygeia24.com/?p=798