Κρεμμύδι: Τα θρεπτικά συστατικά του και ο σωστός τρόπος μαγειρέματοςκρεμμύδι μαγείρεμα και οφέλη για την υγείαΟι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική έχουν διάφορα οφέλη, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Ειδικά τα λαχανικά αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς, καθώς είναι ως επί το πλείστον πλούσια σε βιταμίνες ωφέλιμες για εμάς. Το κρεμμύδι είναι ένα από τα συστατικά που χρησιμοποιούμε συχνότερα στο μαγείρεμα, καθώς με το βράσιμό του προσθέτει μια όμορφη γεύση στα φαγητά μας.

Αν θέλουμε, όμως, να ωφεληθούμε στον μεγαλύτερο βαθμό από τα υλικά που προσθέτουμε στο μαγείρεμα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να τα προσθέτουμε στο φαγητό την κατάλληλη στιγμή. Ο λόγος είναι ότι επιλέγοντας τον κατάλληλο χρόνο για να προσθέσουμε ένα υλικό στο φαγητό που μαγειρεύουμε, αυξάνουμε τη βιοδιαθεσιμότητά του. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χάσει τις βιταμίνες και τις άλλες θρεπτικές ουσίες του, αλλά ούτε και τη γεύση του.

Κρεμμύδι και οφέλη για την υγεία


Όσον αφορά το κρεμμύδι, αξίζει να αναφέρουμε ότι περιέχει σημαντικές ποσότητες ενός φλαβονοειδούς που ονομάζεται κερκετίνη. Η κερκετίνη συναντάται και σε άλλες τροφές, όπως το μήλο και το τσάι, αλλά το προερχόμενο από το κρεμμύδι είναι πιο εύκολα απορροφήσιμο από τον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα, απορροφάται σε ποσοστό διπλάσιο απ’ ό,τι από του τσαγιού και τριπλάσιο απ’ ό,τι του μήλου.

Όπως έχουν δείξει τα αποτελέσματα αρκετών ερευνών, η κερκετίνη είναι μια πολύ σημαντική ουσία για την υγεία μας, καθώς προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και από τον καρκίνο. Ακόμη, δρα ευεργετικά στην αρτηριακή πίεση και συγκεκριμένα στη μείωση της υπέρτασης και της υπερχοληστεριναιμίας.

Το κρεμμύδι στη μαγειρική


Γενικά μπορούμε να πούμε πως η μαγειρική επεξεργασία του κρεμμυδιού δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα της κερκετίνης και των άλλων φλαβονοειδών που περιέχει.

Έτσι, αναλυτικά μπορούμε να καταλήξουμε στα εξής συμπεράσματα:

Το τηγάνισμα δεν επηρεάζει σημαντικά την περιεκτικότητα του κρεμμυδιού σε φλαβονοειδή όπως η κερκετίνη.
Αν βράσουμε το κρεμμύδι, ναι μεν αυτό οδηγεί σε μερική απώλεια της κερκετίνης σε ποσοστό 30% από το εσωτερικό του, όμως η ποσότητα αυτή μεταφέρεται στο νερό του βρασμού. Με λίγα λόγια, συνίσταται να φυλάσσουμε και να καταναλώνουμε το "ζουμί" από το βράσιμο του κρεμμυδιού.
Τέλος, το ζέσταμα σε φούρνο μικροκυμάτων φαίνεται πως διατηρεί τα επίπεδα των φλαβονοειδών του κρεμμυδιού σχεδόν ανέπαφα, γι’ αυτό και θεωρείται προτιμότερος αυτός ο τρόπος μαγειρέματος σε σχέση με τον βρασμό.

Συμπεράσματα


Γενικά, αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι η έκθεση του κρεμμυδιού σε υψηλές θερμοκρασίες κάνουν τη γεύση του πιο πικρή. Τέλος, για να αποφύγουμε την αλλοίωση της γεύσης και τη μείωση του αρώματός του από την έκθεσή του στο οξυγόνο, θα πρέπει το ξεφλούδισμά του και το κόψιμό του να γίνονται λίγο πριν από το μαγείρεμα ή το σερβίρισμα.

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Διατροφή, Υγεία με ετικέτες , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Αποποίηση ευθύνης: Τα άρθρα του ygeia24.com έχουν καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, αφορούν υγιή οργανισμό και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη συμβουλή ενός γιατρού. Πριν προχωρήσετε σε αλλαγές στη διατροφή σας ή στην καθημερινή σας δραστηριότητα, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνείτε με το γιατρό ή διαιτολόγο σας.

Σύντομος σύνδεσμος άρθρου: http://ygeia24.com/?p=743