Μαύρη σοκολάτα: Ευεργετική και για την όρασημαύρη σοκολάταΤα οφέλη της μαύρης σοκολάτας έχουν καταγραφεί. Σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί άλλο ένα, αφού σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ) κάνει καλό και στην όραση! Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει πως πολλές μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι φλαβανόλες που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα παρέχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία. Πρόκειται για μια ομάδα ουσιών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες όπως φαίνεται δρουν ευεργετικά στον εγκέφαλο, στην καρδιά αλλά και στη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη.
Σύμφωνα με τον Δρα Αναστάσιο Ι. Κανελλόπουλο, χειρουργό οφθαλμίατρο MD, ιδρυτή και επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητή Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης NYU Medical School, οι επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας στην υγεία έχουν μελετηθεί και σε μεμονωμένες μελέτες αλλά και σε συνδυασμένες (μεταναλύσεις). Μία από τις τελευταίες δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients» τον Ιούλιο του 2017 και αφορούσε την εξέταση ευρημάτων από 14 προγενέστερες μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότερα από 508.000 άτομα, άνδρες και γυναίκες. Όπως διαπιστώθηκε από τους ερευνητές, όσοι από τους εθελοντές κατανάλωναν τακτικά μαύρη σοκολάτα (ποσότητα ίση με 2 έως 3 μερίδες των 30 γραμμαρίων, εβδομαδιαίως) διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε δύο χρόνια νωρίτερα στο επιστημονικό περιοδικό «Heart» και στην οποία συμμετείχαν 20.951 άνδρες και γυναίκες, κατέδειξε πως όσοι κατανάλωναν έως και 100 γραμμάρια σοκολάτα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, διέτρεχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο για εκδήλωση καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού. Σε πραγματικά νούμερα, για τους λάτρεις της σοκολάτας ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού ήταν μειωμένος κατά 23% και ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοπάθειας ήταν μειωμένος κατά 14%.
Σε ανάλογα αποτελέσματα είχαν καταλήξει και πολλές άλλες μελέτες, ενώ η τελευταία κατέδειξε πως η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βελτιώσει την οπτική οξύτητα, τουλάχιστον παροδικά.
Αυτήν τη μελέτη την εκπόνησαν επιστήμονες από το Σαν Αντόνιο στο Τέξας, οι οποίοι έθεσαν σε σύγκριση τις επιδράσεις της σοκολάτας γάλακτος και της μαύρης σοκολάτας σε τρεις παραμέτρους της όρασης: στην οπτική οξύτητα και στην ευαισθησία φωτεινής αντίθεσης στα μικρά και στα μεγάλα γράμματα.

Όπως εξηγεί ο Δρ Κανελλόπουλος «η ευαισθησία φωτεινής αντίθεσης είναι ένας δείκτης της οπτικής λειτουργίας, που υποδηλώνει πόσο καλά μπορεί ένα άτομο να ξεχωρίσει τα διάφορα οπτικά ερεθίσματα όταν μειώνεται το κοντράστ, δηλαδή η αντίθεση. Ο δείκτης αυτός είναι πολύ σημαντικός για να μπορούμε, π.χ., να βλέπουμε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή όταν έχει ομίχλη. Την ευαισθησία αντίθεσης μπορούμε να την αξιολογήσουμε στο ιατρείο, με ειδική εξέταση».

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 30 ενήλικες οι οποίοι δεν εμφάνιζαν κανενός είδους οφθαλμοπάθεια και στους οποίους ζητήθηκε να καταναλώσουν σε δύο διαφορετικούς χρόνους σοκολάτα γάλακτος και μαύρη σοκολάτα. Δύο ώρες αργότερα υποβλήθηκαν σε μέτρηση των τριών παραμέτρων της όρασης.
Όπως σημείωναν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Opthalmology» και οι τρεις παράμετροι εμφάνισαν βελτίωση έπειτα από κατανάλωση 47 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας (με περιεκτικότητα 72% στερεά κακάο).
Όπως τόνισε ο Δρ Κανελλόπουλος «οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν ήταν μικρές όσον αφορά την οπτική οξύτητα και την ικανότητα διάκρισης μεγάλων γραμμάτων σε συνθήκες μειωμένου κοντράστ. Αντιθέτως, ήταν σημαντικές όσον αφορά την ικανότητα διάκρισης μικρών γραμμάτων στο μειωμένο κοντράστ, αλλά και όταν αξιολογούσαν οι ερευνητές τις τρεις παραμέτρους συνδυαστικά μεταξύ τους. Την πρακτική αξία αυτού του ευρήματος δεν την ξέρουμε ακόμα, διότι δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί ανάλογη μελέτη στον αληθινό κόσμο (η παρούσα διεξήχθη στο ερευνητικό εργαστήριο). Είναι τόσο πολλά, όμως, τα δεδομένα για τη μαύρη σοκολάτα και τις επιδράσεις της στην υγεία, που προφανώς κάτι υπάρχει εδώ».

Το ερώτημα βέβαια είναι πώς θα μπορούσε να επηρεάζει η μαύρη σοκολάτα την υγεία των ματιών; «Δεν το ξέρουμε ακόμα με βεβαιότητα, αλλά υπάρχουν αρκετές θεωρίες», σημειώνει ο Δρ Κανελλόπουλος. «Μία από τις επικρατέστερες είναι ότι αυξάνει τη ροή αίματος στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού (φέρει τα κύτταρα-υποδοχείς του φωτός, τα ραβδία και τα κωνία), καθώς και στο οπτικό νεύρο και στο κέντρο της οράσεως στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η όραση.

Ειδικά η αυξημένη ροή αίματος στον αμφιβληστροειδή πιθανώς είναι πολύ σημαντική, διότι ο χιτώνας αυτός, που βρίσκεται βαθιά μέσα στο μάτι, περιέχει πολύ πυκνό δίκτυο αιμοφόρων αγγείων, επομένως μπορεί να είναι αυτός που ωφελείται περισσότερο από τη μαύρη σοκολάτα», συμπληρώνει.

Γιατί η σοκολάτα γάλακτος δεν μας παρέχει ανάλογα οφέλη; Όπως λέει ο Δρ Κανελλόπουλος «προφανώς είναι θέμα περιεκτικότητας σε φλαβανόλες. Η μαύρη σοκολάτα έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα στις ουσίες αυτές, αναλόγως βεβαίως με την περιεκτικότητά της σε στερεά κακάο. Στη νέα μελέτη, για παράδειγμα, η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε φλαβανόλες ήταν 316,3 mg ανά 47 γρ. τροφίμου».

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως σε αντίθεση με τη μαύρη σοκολάτα, η σοκολάτα γάλακτος έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβονόλες, μόλις 40 mg ανά 47 γρ., σύμφωνα με τη μελέτη του JAMA Ophthalmology. Ακόμη, η σοκολάτα γάλακτος περιέχει και πολύ περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη, επομένως σε περίπτωση υπερκατανάλωσης υπάρχει αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας και διαβήτη.

Και ο Δρ Κανελλόπουλος καταλήγοντας τονίζει: «Ασφαλώς θα ήταν πρόωρο να συστήσουμε σε έναν άνθρωπο που δεν τρώει σοκολάτα, να την βάλει στη ζωή του για να βλέπει καλύτερα. Αν, όμως, του αρέσει ήδη η σοκολάτα, δεν υπάρχει λόγος να τη στερηθεί. Απλώς θα ήταν προτιμότερο να προσπαθήσει να συνηθίσει την, κατά κανόνα πιο πικρή, μαύρη σοκολάτα, η οποία αφενός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο, αφετέρου μικρή δυνατότητα να δημιουργήσει άλλα προβλήματα (όπως ο διαβήτης και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια) όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες».

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Διατροφή, Όραση, Υγεία με ετικέτες , , , , . Bookmark the permalink.

Αποποίηση ευθύνης: Τα άρθρα του ygeia24.com έχουν καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, αφορούν υγιή οργανισμό και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη συμβουλή ενός γιατρού. Πριν προχωρήσετε σε αλλαγές στη διατροφή σας ή στην καθημερινή σας δραστηριότητα, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνείτε με το γιατρό ή διαιτολόγο σας.

Σύντομος σύνδεσμος άρθρου: http://ygeia24.com/?p=775