Ο καφές και τα οφέλη από την καθημερινή κατανάλωσή του

coffee-cupΟ καφές είναι μια καθημερινή συνήθεια για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά μόλις ξυπνήσουν το πρωί.
Ωστόσο, κάποιοι τον αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη, ενώ μας προσφέρει ποικίλα οφέλη και ίσως γι’ αυτό θα ’πρεπε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να δουν τον καφέ με διαφορετικό μάτι.
Ας δούμε αναλυτικά πού μπορεί να βοηθήσει ο καφές.

Καφές κατά του διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με μια μελέτη του American Chemical Society, ο καφές μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν τέσσερα ή και περισσότερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως, μειώνουν κατά ποσοστό 50% τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Επίσης, με κάθε επιπλέον φλιτζάνι ο κίνδυνος μειώνεται αθροιστικά κατά 7%.

Καφές κατά του Alzheimer

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, διαπιστώθηκε πως τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών στα οποία ανιχνεύθηκαν υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα τους, εμφάνισαν τη νόσο Alzheimer από δύο έως τέσσερα χρόνια αργότερα, σε σχέση με εκείνους που είχαν λιγότερο ποσοστό καφεΐνης στο αίμα τους.

Καφές κατά του πάρκινσον

Τα άτομα που πάσχουν από νόσο του πάρκινσον μπορεί να βοηθηθούν με την κατανάλωση του καφέ ώστε να ελέγξουν τις κινήσεις τους, σύμφωνα με μελέτη. Όπως δήλωσε ο συγγραφέας της Ronald Postuma, MD «Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν καφεΐνη είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά αυτό είναι μία από τις πρώτες μελέτες σε ανθρώπους που έχουν γίνει, προκειμένου να αποδειχθεί εάν και κατά πόσο η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα κίνησης για τους ανθρώπους, που ήδη έχουν την ασθένεια».

Ο καφές βοηθά το συκώτι, ειδικά στα άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ

Σε μια παλαιότερη μελέτη, όπου έλαβαν μέρος 125.000 άτομα ηλικίας άνω των 22 ετών, φάνηκε πως όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ ημερησίως κινδύνευαν κατά 20% λιγότερο να πάθουν κίρρωση του ήπατος, η οποία οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο από ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Arthur L. Klatsky, δήλωσε πως η κατανάλωση καφέ δείχνει πως έχει κάποια προστατευτικά οφέλη όσον αφορά την κίρρωση του ήπατος εξαιτίας του αλκοόλ. Επομένως, όσο περισσότερη ποσότητα καφέ καταναλώνει ένα άτομο που ταυτόχρονα καταναλώνει και αλκοόλ, τόσο μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσει ή και να πεθάνει από αλκοολική κίρρωση.
Ακόμη, όπως έχει φανεί από διάφορες μελέτες, ο καφές μπορεί να «μπλοκάρει» την ανάπτυξη μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.
Εν κατακλείδι, η κατανάλωση τεσσάρων ή και περισσότερων φλιτζανιών καφέ ή τσαγιού καθημερινά, μπορεί να δράσει ευεργετικά όσον αφορά την πρόληψη της εμφάνισης και της εξέλιξης τέτοιων παθήσεων.

Καφές και αντιοξειδωτική δράση

Ο καφές μας παρέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο ή ποτό, σύμφωνα με μελέτες κι αυτό γιατί, αν και τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά, φαίνεται πως το ανθρώπινο σώμα απορροφά περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά από τον καφέ παρά από τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Ο καφές και η αντικαταθλιπτική δράση του

Τα άτομα που καταναλώνουν τέσσερα ή και περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν περίπου 10% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν πιεί ποτέ καφέ στη ζωή τους. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη η οποία διεξήχθη από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας και όπως ανέφεραν οι ερευνητές, προφανώς το αποτέλεσμα δεν έχει σχέση με την καφεΐνη, αφού και τα αναψυκτικά τύπου cola περιέχουν καφεΐνη αλλά δεν παρουσιάζουν τις ίδιες αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Ο καφές και η αντικαρκινική δράση του στις γυναίκες

Σε έρευνα που διεξήχθη από το Brigham and Women’s Hospital και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες που καταναλώνουν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος σε σχέση με εκείνες που δεν πίνουν καφέ.

Δείτε επίσης


Σύντομος σύνδεσμος άρθρου: http://ygeia24.com/?p=438


To Web Hosting του ygeia24.com παρέχεται από τη WebHostON. Χώρος 5 GB σε δίσκους SSD, ταχύτατοι servers σε Ευρώπη και Αμερική, cPanel, FTP, PHP, MySQL. Φιλοξενία απεριόριστων sites (addon domains) σε κάθε λογαριασμό.
Mόλις 1 ευρώ το μήνα! Μάθετε περισσότερα