Το λεμόνι και τα οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό

Είναι ήδη γνωστό, έπειτα από τις συστάσεις των ειδικών, πως είναι πολύ ωφέλιμο να καταναλώνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό κάθε μέρα, αφού διαπιστώθηκε ο σημαντικός ρόλος που παίζει το πολύτιμο αυτό υγρό για τον οργανισμό μας.

Αν προσθέσουμε ένα ακόμη στοιχείο, πολύ ευεργετικό, στο νερό που πίνουμε, θα το κάνουμε ακόμη πιο ωφέλιμο. Αυτό το στοιχείο είναι το λεμόνι, το οποίο από μόνο του έχει εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες.

Τα οφέλη από το λεμόνι για την υγεία μας

Το λεμόνι συγκεντρώνει πολλές ευεργετικές ιδιότητες ώστε να μας προσφέρει ένα καλό επίπεδο υγείας. Αυτές είναι:

• Αντισηπτικές ιδιότητες: Το λεμόνι συμβάλλει στην πρόληψη της σήψης (της συγκέντρωσης παθογόνων βακτηρίων) ή/και στην πρόληψη της αποσύνθεσης των ιστών.
• Μειώνει την οξύτητα του στομάχου: Αν και το λεμόνι από μόνο του είναι όξινο, εισερχόμενο μέσω της πεπτικής οδού στον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλεί χημικές αντιδράσεις οι οποίες το μετατρέπουν σε αλκαλικό διάλυμα. Έτσι, μειώνει την οξύτητα του στομάχου, επαναφέρει το pH του στα σωστά επίπεδα και κατά συνέπεια προλαμβάνει ή θεραπεύει το έλκος και τις καούρες του στομάχου και του οισοφάγου. Σε αυτόν τον τομέα, το κιτρικό οξύ που υπάρχει στο λεμόνι προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα ακόμη και από τη σόδα.
• Είναι αντι-σκορβουτικό: Το λεμόνι διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες, αφού προλαμβάνει τις ασθένειες και υποβοηθά στον «καθαρισμό» του οργανισμού.
• Βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης: Το λεμόνι συγκεντρώνει ιδιότητες που ανακουφίζουν ορισμένα συμπτώματα δυσπεψίας, αλλά και βελτιώνει τη γενικότερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Νερό με λεμόνι: Εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία

• Οφέλη για τα ήπαρ: Το νερό με συμπλήρωμα λεμονιού αποτελεί ένα εξαιρετικό τονωτικό για το ήπαρ, αφού υποβοηθά στον έλεγχο της υπερβολικής ροής της χολής μέσω της υγροποίησής της. Το νερό με λεμόνι αποτελεί επίσης ένα φυσικό μέσον για την ενίσχυση των ηπατικών ενζύμων, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτά αραιώνονται. Επίσης, βοηθά και στη ρύθμιση των επιπέδων του οξυγόνου και του ασβεστίου στο ήπαρ, διαδικασία η οποία επηρεάζει τα γενικότερα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα.
• Υποβοήθηση της πέψης: Το νερό με λεμόνι βοηθά σημαντικά στη διαδικασία πέψης και της αποβολής. Η συχνή κατανάλωσή του έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα.
• Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Το νερό με λεμόνι αποκτά αλκαλοποιητική δράση και έτσι τα βακτήρια και οι ιοί που μπορούν να επιβιώσουν μόνο σε όξινα περιβάλλοντα, δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν. Ακόμη, το νερό με λεμόνι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο της ανάπτυξης βακτηρίων στον οργανισμό μας. Η γαργάρα με νερό και λεμόνι αποτελεί άριστη θεραπεία για τον πονόλαιμο.
• Απώλεια Βάρους: Το νερό με λεμόνι γίνονται ο τέλειος «σύμμαχος» στη διαδικασία απώλειας βάρους, αφού υποβοηθούν τη λειτουργία της πέψης.
• Το νερό με λεμόνι καθαρίζει το αίμα.
• Οφέλη για το αναπνευστικό σύστημα: Το νερό με λεμόνι βοηθά στη θεραπεία των αναπνευστικών παθήσεων, αφού καθιστά την αναπνοή ευκολότερη.
• Βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών: Κατά την εγκυμοσύνη, το νερό με λεμόνι θωρακίζει τα οστά του βρέφους.
• Επίσης, το νερό με λεμόνι διαθέτει μια σειρά ακόμη δράσεων, αφού συνεισφέρει στον έλεγχο της αιμορραγίας, επαναφέρει την αλκαλική ισορροπία του στομάχου, αποτρέποντας έλκη και καούρες, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και προλαμβάνει προβλήματα στους νεφρούς.

Όπως φαίνεται λοιπόν, είναι επιβεβλημένο να ενταχθεί στη διατροφή μας το λεμόνι, είτε ως συνοδευτικό διαφόρων τροφών είτε με τη μορφή χυμού σκέτου ή αραιωμένου με νερό.

Δείτε επίσης


Σύντομος σύνδεσμος άρθρου: http://ygeia24.com/?p=629


To Web Hosting του ygeia24.com παρέχεται από τη WebHostON. Χώρος 5 GB σε δίσκους SSD, ταχύτατοι servers σε Ευρώπη και Αμερική, cPanel, FTP, PHP, MySQL. Φιλοξενία απεριόριστων sites (addon domains) σε κάθε λογαριασμό.
Mόλις 1 ευρώ το μήνα! Μάθετε περισσότερα