Υπέρταση: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας για την υπέρταση, φάνηκε πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά χυμούς φρούτων, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στηθάγχης ή καρδιακής προσβολής.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι χυμοί αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνουμε τα φρούτα ολόκληρα στην αρχική τους μορφή, για να λαμβάνουμε τα φυσικά σάκχαρα και τις φυτικές ίνες που περιέχουν. Οι περισσότεροι επεξεργασμένοι χυμοί φρούτων έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συχνά σχεδόν όση και τα αναψυκτικά και ελάχιστες φυτικές ίνες.

Ένα κλασικό πρωινό συνήθως αποτελείται από καφέ, τοστ και χυμό πορτοκαλιού. Αν κάποιος έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, αυτό το πρωινό δεν είναι κατάλληλο γι’ αυτόν.

Ας δούμε και κάποιες άλλες τροφές οι οποίες συμβάλλουν στην υπέρταση:

Το αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Όμως, η υπερκατανάλωση μπορεί να επιφέρει σημαντική αύξηση, ακόμη κι αν αυτό γίνεται περιστασιακά. Καταναλώνοντας τρεις μερίδες και παραπάνω τη φορά αλκοόλ, αυτό οδηγεί σε προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αν αυτό είναι επαναλαμβανόμενο σε συχνά διαστήματα, τότε οδηγεί σε πιο μόνιμες επιπλοκές.

Ο καφές

Αν υπάρχει ορατός κίνδυνος για υπέρταση τότε, εκτός από τον χυμό του πορτοκαλιού θα πρέπει να καταργήσετε και τον πρωινό καφέ. Ο καφές μπορεί να φέρει προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες, πίνοντας πολλούς καφέδες την ημέρα, είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση υπέρτασης.

Τα τουρσιά

Τα κονσερβοποιημένα λαχανικά για να συντηρηθούν χρειάζονται πολύ αλάτι, με αποτέλεσμα καταναλώνοντάς τα να προσλαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες. Βάσει των μελετών, η μείωση της πρόσληψης αλατιού μειώνει την αρτηριακή πίεση, κάτι που γίνεται περισσότερο σε όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σε ηλικιωμένους και σε παχύσαρκους.

Οι σάλτσες

Οι έτοιμες σάλτσες ντομάτας και ζυμαρικών, οι χυμοί ντομάτας και γενικά οι κονσερβοποιημένοι χυμοί λαχανικών είναι εξίσου πλούσια σε περιεκτικότητα αλατιού. Όπως συστήνουν οι ειδικοί, καλό θα είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουμε, ελέγχοντας έτσι την περιεκτικότητά τους σε νάτριο και επιλέγοντας εκείνα που έχουν τη μικρότερη. Οι ντομάτες σαν προϊόν περιέχουν κάλιο, το οποίο σχετίζεται με βελτιωμένη αρτηριακή πίεση, αλλά μόνον όταν τις καταναλώνουμε στη φυσική τους μορφή και χωρίς την προσθήκη αλατιού.

Δείτε επίσης


Σύντομος σύνδεσμος άρθρου: http://ygeia24.com/?p=533


To Web Hosting του ygeia24.com παρέχεται από τη WebHostON. Χώρος 5 GB σε δίσκους SSD, ταχύτατοι servers σε Ευρώπη και Αμερική, cPanel, FTP, PHP, MySQL. Φιλοξενία απεριόριστων sites (addon domains) σε κάθε λογαριασμό.
Mόλις 1 ευρώ το μήνα! Μάθετε περισσότερα