Φράουλες: Τι προσφέρουν στην υγεία μαςΦράουλες και υγεία Οι φρέσκιες φράουλες, ένα ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό φρούτο, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αναζωογονητικά και υγιεινά φρούτα.
Σε όλο τον πλανήτη σήμερα καλλιεργούνται πάνω από 600 ποικιλίες φράουλας. Πρόκειται για γλυκά και ελαφρώς πικάντικα μούρα, τα οποία κατατάσσονται στα κορυφαία δέκα φρούτα και λαχανικά όσον αφορά το αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο.
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων και των φραουλών, έχει ποικίλα οφέλη. Αυξάνοντας την κατανάλωση των φυτικών τροφών μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδους διαβήτη και καρκίνου.
Ακόμη, καταναλώνοντας αρκετές ποσότητες φρούτων και λαχανικών αποκτούμε πιο υγιές δέρμα, πιο υγιή και λαμπερά μαλλιά, αυξημένη ενέργεια και πιο υγιές σωματικό βάρος. Η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και γενικά τη θνησιμότητα.

Θρεπτικά συστατικά


Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, κάλιο, φολικό οξύ και φυτικές ίνες. Μία κούπα φρέσκιες φράουλες περιέχει το 160% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη C, αποδίδοντας μόνο 50 θερμίδες.

Μία κούπα φρέσκιες φράουλες (166 γραμμάρια) περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά στις ακόλουθες ποσότητες:

Θερμίδες: 53 kcal
Πρωτεΐνη: 1,11 g
Υδατάνθρακες: 12,75 g
Διαιτητική ίνα: 3,3 g
Ασβέστιο: 27 mg
Σίδηρος: 0,68 mg
Μαγνήσιο: 22 mg
Φώσφορος: 40 mg
Κάλιο: 254 mg
Βιταμίνη C: 97,6 mg
Φολικό οξύ: 40 μικρογραμμάρια (mcg)
Βιταμίνη Α: 20 διεθνείς μονάδες (IU)

Ακόμη, οι φράουλες περιέχουν μια ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ, φισετίνη, κερσετίνη και καμπφερόλη, τα οποία αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά. Έχει αποδειχθεί πως τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά δρουν προστατευτικά έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου. Ειδικά η φισετίνη (fisetin) όχι μόνο αποτρέπει την οξείδωση των κυττάρων, αλλά αντικαθιστά νεκρά κύτταρα με νέα υγιή, αποτελώντας έτσι μια ιδανική γηρολυτική και αντιγηραντική ουσία (senolytic).

Τα οφέλη από τις φράουλες


Ας δούμε ποια είναι τα πιθανά οφέλη για την υγεία μας και πώς μπορούν να μας βοηθήσουν οι φράουλες στην προστασία μας από μια σειρά ασθένειες.

- Καρδιαγγειακές παθήσεις

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καταναλώνοντας τακτικά μια κατηγορία φλαβονοειδών η οποία περιέχεται στα μούρα, τις ανθοκυανίνες, μπορεί να μειωθεί κατά 32% ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής προσβολής σε νεαρές και μεσήλικες γυναίκες.
Ένα άλλο φλαβονοειδές, η κερσετίνη (quercetin), το οποίο περιέχεται στις φράουλες, είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που σε μελέτες που έγιναν σε ζώα έδειξε πως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης και προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούνται από την «κακή» χοληστερόλη (LDL).
Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, εμποδίζοντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και μειώνοντας την πίεση του αίματος μέσω αντιφλεγμονωδών μηχανισμών.
Σύμφωνα με άλλες μελέτες, έχει φανεί πως αν καταναλώνουμε φράουλες μειώνονται τα επίπεδα ομοκυστεΐνης (homocysteine). Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ του αίματος το οποίο σχετίζεται με την καταστροφή της εσωτερικής επένδυσης των αρτηριών.
Ακόμη, το κάλιο και οι ίνες που περιέχονται στις φράουλες δρουν υποστηρικτικά στην υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με μελέτη, όσα από τα άτομα που έλαβαν μέρος κατανάλωναν 4.069 mg καλίου καθημερινά, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο κατά ποσοστό 49% σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν περίπου 1.000 mg κάλιο ημερησίως.

- Εγκεφαλικό

Έχει αποδειχθεί πως τα αντιοξειδωτικά κερσετίνη, καμπφερόλη και οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στις φράουλες, μειώνουν τον σχηματισμό επιβλαβών θρόμβων αίματος οι οποίοι σχετίζονται με τα εγκεφαλικά επεισόδια. Ακόμη, η υψηλή πρόσληψη καλίου (στο οποίο είναι πλούσιο οι φράουλες), έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

- Καρκίνος

Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχονται στις φράουλες είναι ικανά να λειτουργήσουν κατά των ελεύθερων ριζών, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή στο σώμα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη όγκων.

- Αρτηριακή πίεση

Οι φράουλες συνιστώνται για κατανάλωση σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των επιδράσεων του νατρίου στο σώμα. Τόσο η υψηλή πρόσληψη νατρίου (αλάτι) όσο και η χαμηλή πρόσληψη καλίου, είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση υπέρτασης.
Ακόμη, η υψηλή πρόσληψη καλίου σχετίζεται με 20% μείωση του κινδύνου θανάτου από όλες τις αιτίες.

- Δυσκοιλιότητα

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, όπως είναι και τα σταφύλια, το καρπούζι και το πεπόνι. Η ιδιότητα αυτή βοηθά ώστε να διατηρούμε το σώμα ενυδατωμένο και βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

- Διαβήτης

Οι φράουλες είναι φρούτο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτός είναι ένας συνδυασμός ο οποίος βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, χωρίς να υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις.
Αποτελούν μια «έξυπνη» επιλογή φρούτων για τους διαβητικούς, καθώς ο χαμηλός γλυκαιμικός τους δείκτης (40) είναι ιδανικότερος από πολλά άλλα φρούτα.

Σε έρευνα που έγινε το 2011 φάνηκε πως καταναλώνοντας περίπου 37 φράουλες καθημερινά, μπορεί να μειωθούν σημαντικά η νεφροπάθεια και η νευροπάθεια, οι οποίες είναι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη.

- Εγκυμοσύνη

Η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος κρίνεται απαραίτητη για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι ώστε να προστατεύει τα βρέφη από τα ελαττώματα του νευρικού σωλήνα. Οι φράουλες είναι μια πολύ καλή πηγή φολικού οξέος.

Κίνδυνοι και προφυλάξεις


Ο οργανισμός Environmental Working Group (EWG) καταρτίζει ετησίως έναν κατάλογο με φρούτα και λαχανικά τα οποία έχουν τα υψηλότερα επίπεδα υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα.
Οι φράουλες είναι φρούτο το οποίο εμφανίζεται συχνά σ’ αυτόν τον κατάλογο, γι’ αυτό ο οργανισμός συνιστά να καταναλώνουμε φράουλες βιολογικής καλλιέργειας για να εξασφαλίζουμε όσο το δυνατόν μικρότερο κίνδυνο έκθεσης σε φυτοφάρμακα.
Οι φράουλες εμφανίζονται συχνά στον κατάλογο. Ο EWG συνιστά να αγοράζετε φράουλες βιολογικής καλλιέργειας, για να εξασφαλίσετε μικρότερο κίνδυνο έκθεσης σε φυτοφάρμακα.
Αν, ωστόσο, τα βιολογικά προϊόντα μας θέτουν εκτός προϋπολογισμού, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Καταναλώνοντας φράουλες συμβατικής καλλιέργειας, αφού τις πλύνουμε πολύ σχολαστικά, θα έχουμε περισσότερο όφελος στην υγεία μας απ’ ό,τι να μην τις τρώμε καθόλου.
Τα άτομα που λαμβάνουν β-αναστολείς, έναν τύπο φαρμάκων που συνήθως συνταγογραφούνται για καρδιακές παθήσεις, μπορεί να έχουν αύξηση του επιπέδου του καλίου στο αίμα. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να καταναλώνουν με μέτρο τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
Επίσης, τα άτομα των οποίων τα νεφρά δεν είναι πλήρως λειτουργικά, θα πρέπει να προσέχουν την υπερβολική κατανάλωση καλίου, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβής. Αν τα νεφρά ενός ατόμου δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν το πλεόνασμα καλίου από το αίμα, τότε η υπερβολική συγκέντρωσή του θα μπορούσε να αποβεί μοιραία θανατηφόρα!
Γενικά όμως και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της υγείας μας, τα οφέλη από την κατανάλωση φραουλών είναι πολύ περισσότερα απ’ ό,τι οι κίνδυνοι από τη μη κατανάλωσή τους.

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Διατροφή με ετικέτες , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Αποποίηση ευθύνης: Τα άρθρα του ygeia24.com έχουν καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, αφορούν υγιή οργανισμό και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη συμβουλή ενός γιατρού. Πριν προχωρήσετε σε αλλαγές στη διατροφή σας ή στην καθημερινή σας δραστηριότητα, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνείτε με το γιατρό ή διαιτολόγο σας.

Σύντομος σύνδεσμος άρθρου: http://ygeia24.com/?p=779