Φρούτα και λαχανικά για μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας

Γνωρίζουμε πως η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την τακτική σωματική άσκηση, προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γιορκ εκπονήθηκε μια νέα επιστημονική μελέτη, η οποία εστίασε πόσο θετικά επιδρά στην εγκεφαλική λειτουργία, ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης.
Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Journal of Public Health» και σύμφωνα με αυτά, η θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή η οποία συνδυάζεται με τακτική άσκηση, είναι δυνατόν να καθυστερήσει ή ακόμη και να αποτρέψει την εμφάνιση της άνοιας.

Αν καταναλώνουμε τουλάχιστον 10 μερίδες φρούτα και λαχανικά ημερησίως βρέθηκε πως υπάρχει μεγάλη συσχέτιση με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία σε άτομα με φυσιολογικό βάρος ή με λίγο αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως μία μερίδα αντιστοιχεί σε δύο φλιτζάνια σπανάκι ή μία μέτρια ντομάτα ή μία μέτρια μπανάνα ή δύο μανταρίνια ή ένα φλιτζάνι φράουλες. Προσθέτοντας στα παραπάνω δεδομένα και την ήπια σωματική άσκηση, παρατηρήθηκε πως με κατανάλωση της μισής ποσότητας φρούτων και λαχανικών ή ακόμη και λιγότερων, υπήρξε η ίδια θετική επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Αλίνα Κοέν «παράγοντες όπως η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών συνηθειών που παρέχουν πληθώρα απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, της συστηματικής γυμναστικής και του σωστού καρδιαγγειακού προφίλ, επιδρούν θετικά στη διατήρηση της ομαλής γνωστικής λειτουργίας και στην καθυστέρηση της γνωστικής εξασθένησης».

Για την εν λόγω μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 45.522 ανθρώπους ηλικίας 30 ετών και άνω. Όπως αναφέρουν, τα αποτελέσματα της μελέτης τονίζουν πως δεν πρέπει να αποδεχόμαστε την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών ως φυσικό επακόλουθο της γήρανσης και επομένως, πρέπει να παίρνουμε δραστικά μέτρα για την προστασία από την άνοια.
Όπως έχουν υποδείξει αντίστοιχες μελέτες, όσο μεγαλώνουμε επιδρούν θετικά στην εγκεφαλική λειτουργία και άλλοι παράγοντες, όπως οι κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και οι πνευματικές δραστηριότητες που «ακονίζουν» το μυαλό.

Δείτε επίσης


Σύντομος σύνδεσμος άρθρου: http://ygeia24.com/?p=611


To Web Hosting του ygeia24.com παρέχεται από τη WebHostON. Χώρος 5 GB σε δίσκους SSD, ταχύτατοι servers σε Ευρώπη και Αμερική, cPanel, FTP, PHP, MySQL. Φιλοξενία απεριόριστων sites (addon domains) σε κάθε λογαριασμό.
Mόλις 1 ευρώ το μήνα! Μάθετε περισσότερα