Χοληστερόλη: Πώς επηρεάζεται από το αυγό

EggsΤο αυγό εκτός από νόστιμη τροφή είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Όμως, τις τελευταίες δεκαετίες έχει «δαιμονοποιηθεί» λόγω των φημολογούμενων επιπτώσεών του στην υγεία της καρδιάς, γι’ αυτό και πολύς κόσμος αποφεύγει την κατανάλωσή του προκειμένου να ελέγξει τη χοληστερόλη στο αίμα.

Η περιεκτικότητα ενός αυγού σε χοληστερόλη είναι 186 mg κατά μέσο όρο και η συνιστώμενη πρόσληψη ημερησίως βρίσκεται στα 300 mg.
Ήδη από το 2000 η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία ανακοίνωσε πως η κατανάλωση ενός αυγού ημερησίως είναι ασφαλής. Σήμερα, μια νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει τη σύσταση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Όπως διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας (UEF) η σχετικά μεγάλη πρόσληψη χοληστερόλης μέσω της διατροφής δεν συνιστά αρνητική επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Μάλιστα, ακόμη κι όταν καταναλώνουμε ένα αυγό σε καθημερινή βάση, η ποσότητα χοληστερόλης που λαμβάνουμε από αυτό δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος. Επομένως, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια διατροφή πλούσια σε σημαντική ποσότητα χοληστερόλης δεν πρέπει να συσχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Έτσι, όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, μπορούμε να πούμε πως η χοληστερόλη που προέρχεται από τις τροφές, επιδρά σε πολύ μικρό βαθμό στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.
Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως τα συγκεκριμένα ευρήματα αφορούν ακόμη και τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση όσον αφορά τη μεγαλύτερη επίδραση της χοληστερόλης στον μεταβολισμό τους.

Πρόκειται για εκείνα τα άτομα που στο γενετικό τους κώδικα υπάρχει το αλληλόμορφο γονίδιο ΑΠΟΕ4, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της χοληστερόλης.
Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν ερευνητικά δεδομένα για τα συγκεκριμένα άτομα και η νέα μελέτη έρχεται συμπληρωματικά να ενισχύσει τη θεωρία πως το αυγό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, ακόμη και για τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη.

Δείτε επίσης


Σύντομος σύνδεσμος άρθρου: http://ygeia24.com/?p=463


To Web Hosting του ygeia24.com παρέχεται από τη WebHostON. Χώρος 5 GB σε δίσκους SSD, ταχύτατοι servers σε Ευρώπη και Αμερική, cPanel, FTP, PHP, MySQL. Φιλοξενία απεριόριστων sites (addon domains) σε κάθε λογαριασμό.
Mόλις 1 ευρώ το μήνα! Μάθετε περισσότερα